HİSSEDAR OLUNAN TAŞINMAZDA Kİ HİSSEDARLARDAN BİRİNİN PAYINI ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE DEVRETMESİ NEDENİYLE AÇILACAK ŞUFA DAVASINA İLİŞKİN EMSAL YARGITAY KARARI

T.C. YARGITAY

14.Hukuk Dairesi

Esas:  2013/1959

Karar: 2013/3752

Karar Tarihi: 14.03.2013

PAYIN İPTALİ VE TESCİLİ İSTEMİ – ÖNALIM HAKKI – DAVACININ PAYDAŞI OLDUĞU TAŞINMAZDAKİ BİR KISIM PAYIN ÜÇÜNCÜ KİŞİYE SATILMASI – İŞİN ESASININ İNCELENEREK SONUCUNA GÖRE KARAR VERİLMESİ – DAVANIN REDDİNİN İSABETSİZ OLUŞU

ÖZET: Dava, önalım hakkı nedeniyle payın iptali ve tescili istemine ilişkindir. Davacı paydaşı olduğu taşınmazdaki bir kısım payın 3. kişiye satılması üzerine yasal sürede önalım hakkını kullandığından mahkemece işin esasının incelenerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken davanın reddi doğru görülmemiş, hükmün bozulması gerekmiştir.

(4721 S. K. m. 732, 734)

Dava: Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 01.04.2011 gününde verilen dilekçe ile önalım hakkına dayalı tapu iptali ve tescil istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 11.12.2012 günlü hükmün Yargıtay’ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

Karar: Dava, önalım hakkı nedeniyle payın iptali ve tescili istemine ilişkindir.

Davalı, davanın reddini savunmuştur.

Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş, hükmü davacı vekili temyiz etmiştir.

Önalım hakkı paylı mülkiyet hükümlerine tabi taşınmazlarda bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını kısmen veya tamamen üçüncü bir kişiye satması halinde diğer paydaşlara bu satılan payı öncelikle satın alma yetkisi veren bir haktır. Bu hak paylı mülkiyet ilişkisi kurulduğu anda doğar ve satışın yapılmasıyla kullanılabilir hale gelir.

Dava konusu payın bulunduğu 813 ada 1 parsel sayılı taşınmazda davacı F. K. 14.01.2011 tarihinde 1/3 payı intikal suretiyle iktisap ederek paydaş olmuş, daha sonra diğer paydaş F. G.’in 1/3 payını 25.01.2011 tarihinde satın almış ve 28.01.2011 tarihinde tekrar F.’e satmıştır. F. G.’in bu payı 28.03.2011 tarihinde davalı H. K.’a satması üzerine 01.04.2011 tarihinde yasal önalım hakkını kullanmıştır. Türk Medeni Kanununun 732. maddesi uyarınca paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen 3. kişiye satması halinde diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler. Yine TMK’nun 734/1 madde hükmüne göre de önalım hakkı alıcıya karşı dava açılarak kullanılır. Davacı paydaşı olduğu taşınmazdaki bir kısım payın 3. kişiye satılması üzerine yasal sürede önalım hakkını kullandığından mahkemece işin esasının incelenerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle davanın reddi doğru görülmemiş, hükmün bu nedenle bozulması gerekmiştir.

Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde yatırana iadesine, 14.03.2013 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.